De zomerperiode komt er weer aan en voor vele mensen is dit het ideale moment om een pup of kitten in huis te halen. Helaas zien we veel te vaak dat deze van (bekende) broodfokkers komen (al dan niet bewust) en dit met alle gevolgen van dien.

Waarom koop je best geen pup bij een broodfokker?

Een broodfokker wil enkel zoveel mogelijk verdienen. Dit betekent dat er niet wordt gekeken naar het welzijn van de ouderdieren en de pups. Hun doel is om op een korte periode zo veel mogelijk te verdienen.
Vaak komen deze puppies van het buitenland (Oostbloklanden) en kan je deze herkennen aan de Europese paspoorten welke niet uit België afkomstig zijn. Bijkomend is de hygiëne in zulke fokkerijen niet in orde wat maakt dat zij verschillende ziekten met zich meedragen. Denk hierbij aan parvo, wormbesmettingen, kennelhoest, Giardia, …
Zelfs worden de pups besmet met Giardia verkocht samen met medicatie (uiteraard zonder blister of naam op hun verpakking) onder het mom dat deze misschien last zou krijgen van diarree tijdens de verhuis.

Daar bovenop worden deze dieren veel jonger ingevoerd dan op het paspoort staat. Dit omdat ze officieel maar vanaf 15 weken of ouder kunnen vervoerd worden wegens de Rabiës inenting.
Al deze ziektes en het te vroeg invoeren van de dieren heeft ook nog effect op het gedrag van deze pup. Dit omdat de normale ontwikkeling en dingen die ze van de moeder en andere pups meekrijgen ook missen.

Heel vaak zien we mensen in de praktijk met een pup welke een of meerdere van deze ziektesymptomen heeft en wordt er verteld dat ze deze pup wilden redden. Heel begrijpelijk, maar voor ons heel jammer. Want dit betekent dat deze zieke pup toch verkocht kan worden (ziek of gezond), de fokker dus nog steeds winst kan maken EN plaats heeft voor een nieuwe pup. Ik hoor jullie al denken “maar wat kan ik dan doen?”. En met pijn in mijn hart moeten wij dan zeggen “laat de pup daar”. Hoe moeilijk dit ook is. Het is aan de broodfokker om deze pups gezond te houden en de kosten te dragen.

Hoe herken ik een broodfokker?
De standaard checklist:
– Meer dan 2 of 3 rassen in de aanbieding.
– Heeft het hele jaar door een tot meerdere nestjes ter beschikking.
– Geeft je de dag zelf een puppy mee.
– De dieren zitten niet in huiselijke sfeer (stal, schuur, …).
– Er wordt afgesproken op een locatie in plaats van het thuisadres.
– Je krijgt de ouderdieren niet te zien.
– Er wordt moeilijk gedaan over bepaalde informatie.
– De paspoorten zijn niet Europees of Belgisch.
– Je krijgt de papieren pas na de aankoop te zien.
– Er worden weinig vragen gesteld over jezelf en je thuissituatie.
– Aan huis LEVEREN van puppies.

Vaak wordt er het advies gegeven om te kijken op de Belgische lijst met erkende fokkers. Helaas weten wij ook dat zelfs op deze lijst nog enkele grote namen staan welke toch grote broodfokkers zijn. Hoe dit kan, is voor ons ook een raadsel.

Ga niet voor de eerste website maar neem even de tijd. Heb je een fokker gevonden welke jou betrouwbaar lijkt, google deze specifieke naam en plaats het woord ‘broodfokker’ erna. Vaak zie je bij gekende broodfokkers heel veel websites welke jou laten weten of dit een broodfokker is. Twijfel je? Neem dan een kijkje op “koophiernooiteenpuppy.com”. Zorg ervoor dat je de website letter voor letter over typt. Waarom? Een grote bekende broodfokker heeft helaas ervoor gezorgd dat wanneer je deze website googled, je als eerste terecht komt op de website van deze beruchte broodfokker met mooie praatjes. Je zal ook zien dat er geen enkele lijst met broodfokkers te vinden is, maar wel een lange lijst van puppies en hondenrassen. Dit is ook weer een van de verschillende verkooptrucjes.

Let ook op met websites welke puberpuppies adverteren om aan te kopen of te adopteren. Dit is een nieuwe strategie van (gekende) broodfokkers om zo via een nieuwe naam en website onherkenbaar toch nog de ‘overschot’ aan puppies waarmee ze zitten te verkopen. Twijfel je of het al dan niet een broodfokker is? Kijk dan naar de contactgegevens. Het e-mailadres kan je soms veel vertellen, maar google ook een keer het adres zelf. Zo kan het dat je ineens toch bij een broodfokker terecht komt.

Verkoop via marktplaats en 2dehands wordt hoofdzakelijk gedaan door grote en kleine broodfokkers. Vaak zien we dat wanneer we doorklikken op de verkoper hij ineens nog 5 verschillende rassen en nesten in de aanbieding heeft. Zijn alle verkopers op marktplaats en 2dehands slecht? Nee, maar je moet al goed zoeken om een eerlijke fokker te vinden. Bij deze sites zien we vaak een trend dat de pups op een boerderij zijn opgegroeid. Hoewel dit in de praktijk wel kan voorkomen is dit echt een uitzondering. Daarom is het best om hier kritisch te kijken naar welke informatie je krijgt en wat er van jou gevraagd wordt. Kijk ook naar de situatie waarin de pups leven. Zitten ze met zijn allen in een stal en is de moeder niet te bekennen, dan heb je te maken met een broodfokker

Verkoop via Facebook is bij wet verboden. Natuurlijk is dit een platform waar vaak de adoptie van verschillende dieren wordt geadverteerd. Kijk goed na wie het dier aanbiedt en ook of deze nog andere advertenties heeft. Vergeet ook niet om eens te kijken bij de contactgegevens. Hieruit kom je ook veel te weten.

Onze adviezen:

Wil je graag een puppy, doe onderzoek en wees bereid te wachten. Vaak wordt de aankoop van een pup beslist in een impuls en wordt het dier achteraf verplaatst omdat de hond niet in de levenssituatie past, of er komt toch meer werk bij kijken, of het was een ongewenst kado (!), …

Een goede fokker gaat vaak samen met jou op zoek naar de perfecte match. Dit kan gaan over het matchen via karakter, de pup die jou kiest of jij die de connectie mag bepalen. Goed, er loopt een heel proces aan vooraf en vermoedelijk kom jij op een wachtlijst terecht maar dit betekent bijna altijd dat de hond die jij wil hoofdzakelijk gezond zal zijn en bij je gezin zal passen!

Via het asiel worden er ook vaak puppies geplaatst. Houdt er hier ook rekening mee dat je niet zomaar zal kunnen kiezen en zij dan ook gaan voor de beste kans voor de pup. Dit omdat ze zeker willen zijn dat de pup niet op latere leeftijd zal terugkomen. Wees je wel bewust dat je pup niet meteen alles kan en doet. Hoewel er enorm hard wordt aan gewerkt om ze de beste start te geven gaat een groot deel van de socialisatie op jou vallen (een goede fokker werkt hier ook aan maar jij moet dit verder zetten).

Verder onze korte aangepaste checklist:
– Koop geen puppy via 2de hands, marktplaats of andere platformen
– Koop geen puppy bij een broodfokker ook al zegt de buurvrouw dat zij er al 4 gezonde heeft van deze plek.
– Koop geen pup welke zichtbaar ziek is.
– Koop geen puppy welke jonger is dan 8 weken ook al gaan de broers en zusjes ook eerder weg.
– Zorg ervoor dat je het paspoort te zien krijgt voor de aankoop en dat dit Belgisch is.
– Zorg ervoor dat wanneer je de pup aankoopt en mee naar huis neemt, je alle documenten (inclusief het paspoort) meteen zonder smoes meekrijgt.
– Zorg ervoor dat je een verkoopcontract opstelt. Zo kan er achteraf (bijna) geen probleem worden gemaakt en heb jij een extra bewijs van aankoop.
– Stel zo veel mogelijk vragen.
– Beslis niet vandaag om morgen een pup in huis te halen. Een erkende fokker zal nooit zomaar een pup op overschot hebben en diezelfde dag met jou meegeven.
– Doe voldoende onderzoek naar welk ras er bij jou gezin hoort.
– Realiseer je dat een puppy nog alles moet leren. Hem zomaar alleen zetten, uren per dag is iets wat hij niet kan.
– Ga niet voor het uiterlijk van een puppy, des te zeldzamer de kleur (en duurder) des te meer hij gezondheidsproblemen zal hebben.
– Kijk naar de online recensies.

Wat als je met een slechte (brood)fokker te maken hebt?

Als eerste raden we je aan om alle pups of andere dieren daar te laten. Hoe zielig de situatie er voor hun ook uit ziet. Het aankopen van zulke honden gaan gepaard met hoge dierenartsenkosten.

Je kan ook verschillende instanties contacteren: de Lokale Politie en/of de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn. Zij zullen de handelaar controleren en indien nodig ingrijpen zodat deze praktijken stoppen.

Wil je graag meer informatie?

Vraag het aan de dierenarts of de assistente.
Ook dierprofessionals kunnen jou helpen met al je vragen rond puppies en het uitkiezen van een goede fokker: www.diergedragsprofessionals.be
Een leuke website: https://www.pup4life.be/

Infografic met dank aan MooB en PurrFect Design, alles voor moderne honden en katten
Infografic met dank aan MooB en PurrFect Design, alles voor moderne honden en katten

Enkele bronnen:
https://www.politie.be/5909/vragen/dieren/hoe-herken-ik-een-malafide-kweker
KoophierNooiteenpuppy.com OPLETTEN MET koophierooiteenpuppy = broodfokker
Malafiede: Puberpups.be = felicanis